Nieuwe regels bijtelling 2016
Wil je van je auto af? wij halen je auto op!
Uw voordelen
- Verkoop uw auto veilig en snel
- Een realistische, marktconforme prijs
- Wij halen persoonlijk de auto bij u op
- Direct geld en het RDW-vrijwaringsbewijs
- 24 uur per dag uw auto aanmelden
Nieuwe regels 2016
Het kabinet haalde de bezem door de tot nu toe geldende voordeelregelingen op het gebied van autobelastingen. Wat zijn de wijzigingen in de Bijtellingsregels (bijtellingsregeling) in 2016?
Het nieuwe plan Autobelastingen 2016 waar de nieuwe Bijtelling 2016 deel van uitmaakt, is gebaseerd op voorstellen van onder andere de Bovag, VNA, Natuur & Milieu, de ANWB, de RAI Vereniging, het VNO-NCW en MKB Nederland.
Auto van de zaak
Bijtelling is het bedrag dat bij het loon wordt opgeteld als de ‘auto van de zaak’ privé wordt gebruikt. Je moet dit bij je loon optellen als je de auto meer dan 500 km per jaar voor privé ritten gebruikt. Rijdt je minder privé-kilometers, dan moet je wel een rittenadministratie bijhouden om dit te bewijzen. Het hangt van de hoeveelheid CO2 uitstoot van de wagen af, hoeveel procent van de catalogusprijs van de auto je bij je inkomen moet optellen.
BPM 2016
De BPM bestaat dan uit een Vrijstelling als ‘nul-schijf’, 5 schijven met oplopende CO2 uitstoot en oplopende tarieven, en een dieseltoeslag.
Categorieën bijtelling
Voorheen waren er 5 bijtellingscategorieën. In 2016 zullen dit er nog 4 zijn. De bijtellingspercentages en de grenswaarden van CO2 veranderen ook.
De Bijtelling 2016 is gebaseerd op de CO2 uitstoot in grammen, en gaat van de laagste bijtelling van 4% tot de hoogste bijtelling van 25%. Voor de laagste bijtelling moet de uitstoot nul zijn. Het hoogste tarief geldt als de uitstoot meer is dan 106 gram CO2 per kilometer.
Bovendien is er een vaste heffing van 175 Euro op elke nieuw verkochte personenwagen met een uitstaat van 1 gram of meer CO2.
Duurdere bijtelling
Als de nieuwe tarieven gelden zullen sommige modellen waarschijnlijk aan populariteit verliezen. Bijvoorbeeld de Volvo V60 Hybrid die 48 g/km CO2 uitstoot. Voor dit model geldt in 2015 een bijtelling van 7%, maar in 2016 wordt dat 15%. Of bijvoorbeeld de Peugeot 308 1.6 BlueHDI met 82 g/km uitstoot. Dit model valt nu nog in de 14% schijf, maar vanaf 2016 wordt dit 21%.
Voordelige bijtelling
Er zal waarschijnlijk tussen nu en eind dit jaar veel vraag ontstaan naar modellen met een lage bijtelling. Mensen die in een elektrische auto rijden zijn het beste af, ze blijven vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en hun bijtellingspercentage is 4%. Plug-in hybrides zijn ook redelijk voordelig, ze vallen vanaf 2016 in de schaal van 15% bijtelling (wat inhoudt dat ze minder dan 50 gram CO2 mogen uitstoten) en betalen de helft van het normale motorrijtuigenbelasting bedrag. Andere auto’s vallen in in de twee duurste categorieën van 21 en 25%.
Tesla
Vanwege de beperkte actieradius en omdat er niet altijd mogelijkheden zijn om een elektrische wagen op te laden, is een elektrische auto niet voor iedereen een handige keuze. Een hybride auto is dan een meer interessante keuze. Tenzij Tesla snel met het nieuwe Model 3 komt, wat een volledig elektrisch model wordt, dat een actieradius van ca 300 km zal hebben en qua prijs in de buurt zit van een BMW 3-serie.